Esminis klausimas yra ar gyveni tam, kad valgytum, ar valgai tam, kad gyventum. Kuris variantas bebūtų teisingas jūsų atveju, galima pasakyti, kad jis nėra klaidingas. Gyvename taip, kaip reikia, kaip aplinkybės susiklosto, kaip mums norisi pagal mūsų charakterį. Viską į vietas sudėlioja tam tikri plika akim nematomi dėsniai. Jei maistas jums gyvybiškai svarbus, juūs gebėsite įvertinti kuo skiriasi greito maisto užkandinių meniu ir maistas banketams. Kaip jūs galvojate, skonio receptoriai gali būti išlavinami ar gurmatais gimsta tik išrinktieji?
Išrinktieji būtų tie, kurie labai subtiliai jaučia skonį, visų produktų ir prieskonių derėjimą patiekalo visumoje nuo beskonybės. Maistas banketams turi būti ruošiamas tikro virtuvės šefo. Maistas jokių būdu negali būti patiktas su akivaizdžiu priesknių pertekliumi ar nederančiomia spalvomis lėkštėje. Maistas banketams turi pasižymėti tokiu subtilumu, kuris apibūdintų ne tik patiekalo skonį, bet ir jo išvaizdą. Čia kiekvienas elementas turi būti sureikšmintas tiek, kad bankete dalyvaujantis asmuo jaustų pagarbą tiems, kas banketą suruošė. Tiesioginė padėka gali ir nebus sulaukta, bet svarbiausias tai, kad dalyviai jaustųsi puikiai ir degustuodami patiekalus nepajustų diskomforto. Maisto porcijos turi būti optimalaus dydžio. Per maža porcija valgantieji skųsis, nes nesijaus pavalgę, vadins šeimininkus šykščiais. Per didelė porcija lėkštėje parodytų neišprusimą, netgi stalo etiketo nepaisymą. Kada matėta, kad restorane būtų maistas patiektas su tokiu kaupu, kuris nešant lėkšte gasintų kristi iš lėkštės? Taip nebūna, tos „arkliško“ dydžio porsicos valgomos nebent tik namuose, kai svarbiau ne skoniu mėgautis, o skrandį užkimšti. Maistas banketams tikrai nėra skirtas tam, kad žmonės persivalgytų. Jis rengiamas tam, kad žmonės kultūringai pavalgytų, pasveikintų tą asmenį, kuri garbei banketas yra surengtas.
Banketas – iškilmingas žmonių susiėjimas, per kurį sakomos kalbos. Nuo to, kiek banketo garbės svečias yra svarbus, priklauso viso banketo didybė. Paprastesnis banketas gali būti rengiamas ir namuose, jei žmonių skaičius ne per daug didelis, o banketas rengiamas giminaičiui iš užsieniui ar pan. Iš tiesų aristokratiškas banketas gali būti surengtas tuo atveju, jei jis vyksta dėl valstybės vyriausybės priimamo svečios, kuris užima aukštą rangą kitoje valstybėje ir yra gerai žinomas tarptautinius mastu, tai jam banketas turi būti ypatingas! Maistas banketui taip pat turėtų būti parinktas taip, kad svečias liktų sužavėtas ir tik tų didesniam žmonių ratui, jei bankete dalyvaujančių yra daug… Beje, banketo iškilmės nėra viešas renginys, į jį dažniausiai turi būti gauti kvietimai, o kitu atveju net ir nebus apie jį žinoma. Tai privati puota, kuri turi rinktinių svečių sąrašą bei tą asmenį, dėl kurio jis rengiamas. Vadinasi, turės būti ne tik kviestiniai žmonės, specialiai sudarytas meniu, kad maistas banketams būtų šviežias, bet ir tinkamai parinkta vieta banketui. Vieta yra svarbi! Patalpoje neturėtų kankinti ar nuotaikos gadinti mašinų keliamas gausmas. Banketas neturi kelti jausmo, kad renginys vyksta tarsi viešojo transporto stotelėje. Turi būti sukurta ta atmosfera, kuri ten pagerbiamam asmeniui sukeltų tokias mintis:
- Aš įvertintas, nors to nesitikėjau;
- Aš supažindintas su tikrai aukštos kokybės maistu;
- Dėl manęs pasistengė;
- Aš niekada to nepamiršiu.
Jei pagerbiamas asmuo taip galvoja, galima teigti, kad banketas pukiai pavyko.
Maistas banketams tikrai nebus aprašytas spaudoje, niekas neskaičiuos, kiek kas suvalgė ar kiek kartų pakėlė taurę. Dėmesys spaudoje bus labiau skiriamas tam kviestiniam asmeniui, jo nuveiktiems darbams, kurie ir paskatino banketo organizavimą.